Rädda regnskogen!

Jag ligger och läse på om nautren och då började jag läsa mer närgående om regnskogen. Och det är hemskt det jag läser! hittade en sida där det stod såhär om detta:

Regnskogsskövlingen är ett allvarligt problem som angår hela världen. Den tropiska regnskogen är bl.a. en viktig källa av syre för alla varelser på jorden, och i takt med trädens avverkning kommer jorden sakta kvävas till döds om inte den negativa utvecklingen vänder. Att regnskogen fungerar som planetens lungor är bara en av flera anledningar till att vi bör vara rädda om den frodiga skogen.

Det finns en stor risk att jordens klimat kan komma att påverkas om regnskogen försvinner. När stora ytor skog försvinner, så minskar ju också åtgången av koldioxid, som då istället “blir över”. Koldioxid är ju en växthusgas och bidrar till en temperaturhöjning av jordens klimat.
Nackdelarna med växthuseffekten är flera. En höjd medeltemperatur skulle medföra ännu svårare torkperioder i utsatta områden. Glaciärer och is skulle smälta och orsaka översvämningar och en högre havsyta.
Risken för översvämning kommer igen i det faktum att när marken blir bar efter regnskogsskövling, grumlas vattnet av jorden som förs bort p.g.a. erosion (jord som förs bort med vind och vatten), och sjunker till botten i långsamt rinnande floder, och orsakar översvämningar. Jorden som spolas bort och grumlar vattnet gör det även svårare för fiskarna att överleva.

McDonald’s i USA är bland annat känd som den värsta boven inom regnskogsskövling.
De föder nämligen upp sina biffkor på skövlad regnskogsmark i Amazonas. Köttet blir hälften så dyrt att producera jämfört med vad det skulle ha blivit i USA. 70 % av all regnskogsskövling beror på boskapsuppfödning. De pengar som tjänas används sedan till att bygga restauranger runt om i världen.
De använder inte bara marken till betesmark, utan även till att producera spannmål till djuren som skall ätas i väst. Detta görs på bekostnad av den lokala matproduktionen. Så när miljoner av människor svälter, ges vegetabilisk basföda som korn och majs till nötkreatur som blir hamburgare i västvärlden. Är detta att aktivt motverka till att jordens resurser sprids ut rättvist över hela världen? Jag skulle säga att det är det. McDonalds erkänner själva att de sålt nötkött uppfött på tidigare skövlade regnskogsområden och därmed förhindrat dess tillväxt. Om vi tar Storbritannien som exempel så skulle de vara självförsörjande på vegetabilisk kost. Men idag används 90 % av landets producerande landareal till djuruppfödning. Istället importerar man spannmål från svältdrabbade Etiopien. Inte nog med detta så producerar McDonald’s biffkor metan som bygger på växthuseffekten. Även företagets alla onödiga förpackningar och jordbrukets användande av kemikalier sliter hårt på naturen. Inte enbart ur resurssynpunkt utan även med tanke på de växande sopbergen.


Något att fundera över. Eller hur? Viktigt för våran framtid. Och vad kan vi göra för att få stopp på det här?

Jo man kan:

Sluta helt att använda pappertallrikar, pappershanddukar och liknande, använd båda sidor av papper du skriver på och lämna in papper till återvinning.

Tänk på vilket träslag det är i möbler du eller dina föräldrar köper. Se till att det inte är från gamla träd, eller regnskogsträd som till exempel teak och mahogny.

Världens rika länder importerar billigt kött från boskap som betat på nedhuggen regnskogsmark. Sluta äta kött på hamburgerrestauranger och ät mindre kött över huvud taget.

Låt tomma rum vara släckta rum. Sätt ner värmen och ta på dig en tröja – ge dig själv chansen att upptäcka att du förmodligen också mår bättre när det inte är så varmt i rummen.

Samkör till jobbet och liknande om du är vuxen. Starta en bilpool, där ni är flera som delar en bil och använd den bara när du måste. Åk kommunalt när du kan, eller cykla!




Kommentarer
Postat av: Emma

Shit alltså, hoppas inte regnskogarna vi har försvinner!!!. Är det det du ska snacka om på stan med folk? Regnskogen och så?



Åh vi borde åka utomlands i sommar till något ställe som har regnskogar!!! Fatta va coolt. Jag har vart i en, en gång i mitt liv, där fanns det vattenfall och stora frukter som växte överallt. Fatta va kul att åka och kolla så!!!

2010-02-25 @ 09:27:52
URL: http://ilovenutmeg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0